Als casemanager verzuim spreek ik regelmatig mensen die zijn uitgevallen doordat ze te lang zijn doorgegaan. Vaak zie je het niet meteen aan ze: ze lachen nog, zeggen dat het wel gaat en rennen ondertussen een marathon aan to-do’s af. (Maar hoe krijg je grip op verzuim)
En weet je wie daar héél goed in zijn?
Assistants! Personal assistants, secretaresses, officemanagers, de mensen die álles regelen en zelden zeuren.
Ik weet dat, want ik was er zelf ook zo één.
Alles onder controle (behalve mezelf)
Toen ik nog als assistant werkte, was ik altijd bezig. Agenda’s matchen, notuleren, events regelen, brandjes blussen, vooruitdenken. En pauze? Ja hoor, ik lunchte gewoon… een keer om 14.30 uur achter m’n laptop. Met één hand m’n broodje eten, met de andere nog even een mailtje tikken. Efficiënt, toch?
Totdat het opbrak. Niet in één klap, maar beetje bij beetje. Vermoeid, prikkelbaar, minder scherp. En uiteindelijk: een pas op de plaats. Achteraf denk ik: had ik maar eerder die pauzeknop ingedrukt.
Je hoeft niet ziek te zijn om beter voor jezelf te zorgen
Ziek werken klinkt zwaar, alsof je met 40 graden koorts op kantoor zit. Maar het begint veel kleiner. Elke dag overwerken. Geen pauze nemen. Toch maar even die laptop openklappen in het weekend.
Maar niemand heeft er iets aan als jij jezelf leeg draait. Ook je collega’s niet.
Dus hier, drie reminders uit de praktijk (en ja, ik spreek uit ervaring)
Echte pauze = weg van je scherm Lunch buiten of in de kantine. Of desnoods in je auto met je favoriete podcast. Alles beter dan met je boterham boven je toetsenbord.
Jij bent óók iemand om voor te zorgen. Je bent top in het regelen voor anderen. Mooi! Doe dat dan ook voor jezelf. Je hoeft niet de hele dag ‘aan’ te staan.
Langdurig moe is een signaal, geen zwakte. Trek op tijd aan de bel. Bij je leidinggevende, bij een collega, of bij iemand zoals ik. Juist dat voorkomt dat je straks echt uitvalt.
Bij Secretary House waarderen we mensen die doen wat ze beloven en écht verschil maken. Daphne, eigenaresse van Preventy, is zo’n betrokken partner. Ze ondersteunt ons bij verzuimbegeleiding met kennis van wetgeving én oprechte aandacht voor de mens achter het verzuim.
Als verlengstuk van ons team zorgt Daphne met korte lijnen, duidelijke adviezen en Brabantse nuchterheid voor een zorgeloze, mensgerichte aanpak. Of het gaat om re-integratie, preventie of duurzame inzetbaarheid, Daphne pakt het professioneel en met passie aan.
Vertrouwen is de basis voor grip op verzuim. Met Daphne aan onze zijde maken wij die belofte waar, juist als het even tegenzit.